/ AB KADIN HAKLARI / Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de Kadın Girişimciler

Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de Kadın Girişimciler

Avrupa Parlamentosu’nda KOBİ Haftası” kapsamında “Kadın Girişimciliği” konferansı düzenlendi. Avrupa Komisyonu tarafından her yılın Ekim ayında düzenlenen “KOBİ Haftası” kapsamında “Kadın Girişimciliği” temasıyla Avrupa Parlamentosu Sosyalist grupp üyesi Emine Bozkurt’un himayesinde, KAGİDER ( Kadın Girişimciler Derneği) Başkanı Dr. Gülden Türktan, Eurochambers Kadın Ağı Başkanı Sophia Economacos, Avrupa Parlamentosu Muhafazakar Parti İngiltere Parlamenteri Marina Yannakoudakis, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi Madi Sharma , KAGİDER üyeleri Serap Zuvin ve Berrin Kuleli’nin katılımlarıyla bir konferans düzenlendi.

ABHaber’İn yakından izlediği konferansın açılış konuşmasını yapan Emine Bozkurt, ekonomik büyümede kadın girişimciliğin katkılarından bahsederek, KOBİ politikalarına yönelik kapasite arttırıcı önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Bozkurt, kadın girişimcilerin karşılaştığı sorunlara yönelik çözümler bulunması gerektiğinin altını çizerek AB Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak çalışmalarını sürdürdüklerini fakat AB düzeyinde bunun yeterli olmadığını vurguladı. Kadın girişimciliğin yalnızca sosyal alanda değil ekonomik alanda da desteklenmesi konusunda emin olmamız gerektiğini belirterek, sorunların üstesinden gelmek için asıl ihtiyaç duyulan şeyin sivil girişimlerle beraber kapsamlı yapısal bir değişim olduğunu ifade etti. Bu kapsamda uluslararası alanda kadın girişimcilik ağları oluşturulmasının gerekliliğinden söz ederek bu ağlar sayesinde karşılıklı bilgi etkileşiminin oluşacağının önemini vurguladı. Konuşmasına Hollanda’daki kadın girişimcilerin sayısının giderek arttığını, kadınların projeler üreterek ekonomik büyümeye katkı sağladıklarını belirterek, Türkiye’de ise AB destekli projelerin gerçekleştiğini söyledi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)’nin bir kadın tarafından yönetiliyor olması, Avrupalı muadillerin de bundan etkilenmesi gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda kadınları iş hayatında harekete geçirmek için rol modellere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
KAGİDER Başkanı Gülden Türktan kadın girişimcilerin Avrupa Parlamentosu’nda desteklenmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek, kadın girişimcilerin karşılaştığı zorlukları ve bu zorluklara rağmen ekonomik büyümeye yaptıkları katkılardan söz etti. Türktan, Türkiye’deki kadın girişimcilerin yaklaşık %7 oranında olduğunu fakat net bir istatistiksel bilginin hesaplanamadığını ifade ederken bu oranın oldukça düşük olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2023 hedefleri ile AB’nin 2020 stratejilerinin pek çok konuda uyum içerisinde olduğunu belirten Türktan, bu çerçevede AB ve Türkiye olarak kadın girişimcilere yönelik net hedefler belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Bu çerçevede istihdam pazarında işbirliği yapılmasının, KAGİDER gibi etkili kadın ağları oluşturularak politikaların geliştirilmesine katkıda bulunulması gerektiğini belirtti. Türktan, AB muktesebatı 19. Bölümde yer alan “Sosyal Politika ve İstihdam” konusuna “Pozitif Gündem”in de oluşturulmasıyla, cinsiyet eşitliğine ve kadın girişimciliğine oldukça önem verildiğini vurguladı. Kadın girişimcilerin oranının oldukça az olduğunu belirten Türktan, bu oranın arttırılması için çıkan engelleri aşarak bu oranın arttırılmasıiçin çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda, AB ile sinerji oluşturulduğunu ifade etti. Türktan, KAGİDER olarak 8-9 Kasım 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan 3. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi ile ilglili bilgi vererek konuşmasını tamamladı.
AP Muhafazakar Parti İngiltere Parlamenteri Marina Yannakoudakis, oldukça başarılı kadın girişimcilerin olduğunu belirterek, oluşturulan raporları düzenleyerek ortak bir rapor oluşturulması gerektiğini bu sayede bir adım ileriye gidileceğini ifade etmiştir. Ayrıca kadınlara yönelik eğitim oranının arttılması gerektiğinin altını çizdi. Toplantı, Eurochambers Kadın Ağı Başkanı Sophia Economacos’un konuşması ile devam etti. KOBİlerin ekonominin %75’ini elinde bulundurduğunu bu sebepten dolayı oldukça önemli olduğunu belirten Economacos, KOBİlerin daha verimli olması için sosyal ağ çalışmalarının kuvvetlendirilmesine ve özellikle kadınların eğitimine ve gelişimine önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
KAGİDER üyesi Serap Zuvin toplantıda sunum yaptı ve yeni Türk Ticaret Kanunu ve işletmelere getirdiği yükümlülüklerle ilgili değişiklikleri anlattı. Bu kapsamda, anonim şirketler için web sitesi oluşturma yükümlülüğü, anonim şirketler için yeni asgari sermaye ve ne zaman ödeneceği gibi gereksinimlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Avrupa Ekonomi ve Sosyal Komitesi üyesi Madi Sharma konuşmasına, kadın girişimcileri harekete geçirmek için kendi hayatından örnek vererek başladı. Türk kadınını Avrupa kadını olarak değerlendiren Sharma, kadınların ödünç almak yerine daha fazla risk alması gerektiğini söyledi. Eğitimin en önemli öncelik olduğunu belirtirken, iş dünyasında kadınların ilerleyebilmesi için bilgi toplamanın oldukça önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, kadın girişimciliğinin yalnızca sosyal bir konu olmadığını, bu konunun ekonomik bir konu olduğunu belirterek, kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, KAGİDER Üyesi Berrin Kuleli ise KOBİ’lere ilişkin rakamlardan bahsederek, TOBB’un istatistiklerine göre, TOBB’a kayıtlı olan 1.3 milyon şirketten yalnızca 80.000’inin kadınlar tarafından yönetildiğini söyledi. Türkiye’de 3.9 milyon KOBİ olduğunu ve özel sermayeli şirketlerin %99’u KOBi durumunda olduğunu belirten Kuleli, kadın girişimciliğinin 1990’larda KOSGEB’in kurulmasından bu yana gelişimini anlattı. Büyük ölçüde düşen kadın istihdam oranının arttırılması gerektiğini ifade eden Kuleli, KAGİDER olarak iş geliştirme merkezi, danışmanlık ve eğitimlerle bu alanda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

KAYNAK

0 YORUM YAP

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir