/ Genel / KADIN İSTİHDAMI TEŞVİK EDİLİYOR

KADIN İSTİHDAMI TEŞVİK EDİLİYOR

admin on 11 Haziran 2012 - 18:11 Kategori: Genel

AKP Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel kamuoyunda Torba kanun olarak bilinen yasa ile kadınlara yönelik iyileştirmeler yapılacağını söyledi. Yüksel “Çıkarılan yasa ile kadın istihdamı teşvik ediliyor” dedi.
AKP De­niz­li Mil­let­ve­ki­li Plan ve Bütçe Ko­mis­yon Üyesi Meh­met Yük­sel Dünya Ka­dın­lar günü ne­de­niy­le ka­mu­oyun­da torba yasa ola­rak bi­li­nen kanun kap­sa­mın­da ka­dın­lar­la il­gi­li yer alan iyi­leş­tir­me­le­re iliş­kin bilgi ak­tar­dı. Yük­sel yasa ile kadın is­tih­da­mı­nın teş­vik edil­di­ği­ni be­lir­te­rek, “ 6111 sa­yı­lı Ka­nu­nun 74 üncü mad­de­si ile 4447 sa­yı­lı Ka­nun­da, ka­dın­la­rın ve genç­le­rin iş­gü­cü­ne ka­tı­lı­mı­nı ve is­tih­da­mı­nı ar­tır­mak, yeni is­tih­dam ya­ra­tıl­ma­sı­nı teş­vik etmek ve ça­lı­şan­la­rın va­sıf­la­rı­nı yük­sel­te­rek iş­siz­lik ris­ki­ni azalt­mak, mes­le­ki ve tek­nik eği­ti­mi özen­dir­mek, ka­li­te ve et­kin­li­ği­ni ar­tır­mak ama­cıy­la dü­zen­le­me ya­pıl­dı. Ya­pı­lan dü­zen­le­mey­le; genç ve kadın teş­vi­ki uza­tıl­dı ve mes­le­ki ye­ter­li­li­ğe sahip olan­la­rı, mes­le­ki tek­nik öğ­re­tim gör­müş olan­la­rı ve İŞKUR kurs­la­rı­nı bi­ti­ren­le­ri is­tih­dam eden­le­re prim teş­vi­ki ge­ti­ril­di. Bu uy­gu­la­ma 31.12.2015 ta­ri­hi­ne kadar işe alı­nan her bir si­gor­ta­lı için ola­cak ve Ba­kan­lar Ku­ru­lu da, uy­gu­lan­ma sü­re­si­ni 2015 yı­lın­dan iti­ba­ren beş yıla kadar uzat­ma­ya da yet­ki­li kı­lın­dı” dedi.
Kim­ler yeni dü­zen­le­me­ler­den ya­rar­la­na­cak?

Mil­let­ve­ki­li Yük­sel; “Bu uy­gu­la­ma­nın yü­rür­lük ta­ri­hin­den iti­ba­ren özel sek­tör iş­ve­ren­le­rin­ce işe alı­nan ve fi­ilen ça­lış­tı­rı­lan­la­rın işe alın­dık­la­rı ta­rih­ten ön­ce­ki altı aya iliş­kin Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu­na ve­ri­len prim ve hiz­met bel­ge­le­rin­de ka­yıt­lı si­gor­ta­lı­lar dı­şın­da ol­ma­la­rı, Aynı dö­ne­me iliş­kin işe alın­dık­la­rı iş­ye­rin­den bil­di­ri­len prim ve hiz­met bel­ge­le­rin­de­ki si­gor­ta­lı sa­yı­sı­nın or­ta­la­ma­sı­na ilave ola­rak işe alın­mış ol­ma­la­rı, Bu dü­zen­le­me­de be­lir­ti­len diğer ko­şul­la­rı da sağ­la­mak kay­dıy­la, Si­gor­ta prim­le­ri­nin iş­ve­ren his­se­le­ri­ne ait tu­ta­rı, Ka­nun­da be­lir­ti­len esas­la­ra göre fark­lı sü­re­ler­de İşsiz­lik Si­gor­ta­sı Fonu’ndan kar­şı­la­na­cak­tır. Bu şart­la­rın sağ­lan­ma­sı du­ru­mun­da; 18 ya­şın­dan büyük ve 29 ya­şın­dan küçük er­kek­ler ile 18 ya­şın­dan büyük ka­dın­lar­dan; Mes­le­ki ye­ter­lik bel­ge­si­ne sahip olan­lar 48 ay, bun­la­rın İŞKUR’a ka­yıt­lı iş­siz­ler ara­sın­dan alın­ma­la­rı ha­lin­de ilave ola­rak 6 ay, top­lam­da 54 ay sü­rey­le teş­vik­ten ya­rar­lan­dı­rı­la­cak­lar­dır. Mes­le­ki ve tek­nik eği­ti­mi ta­mam­la­yan­lar veya iş­gü­cü ye­tiş­tir­me kurs­la­rı­nı bi­ti­ren­ler 36 ay, bun­la­rın İŞKUR’a ka­yıt­lı iş­siz­ler ara­sın­dan alın­ma­la­rı ha­lin­de ilave ola­rak 6 ay, top­lam­da 42 ay sü­rey­le teş­vik­ten ya­rar­lan­dı­rı­la­cak­lar­dır. Hiç­bir belge veya ni­te­li­ğe sahip ol­ma­yan­lar 24 ay, bun­la­rın İŞKUR’a ka­yıt­lı iş­siz­ler ara­sın­dan alın­ma­la­rı ha­lin­de ilave ola­rak 6 ay, top­lam­da 30 ay sü­rey­le teş­vik­ten ya­rar­lan­dı­rı­la­cak­lar­dır. 29 ya­şın­dan büyük er­kek­ler­den; Mes­le­ki ye­ter­lik bel­ge­si­ne sahip olan­lar, mes­le­ki ve tek­nik eği­ti­mi ta­mam­la­yan­lar veya iş­gü­cü ye­tiş­tir­me kurs­la­rı­nı bi­ti­ren­ler 24 ay, bun­la­rın İŞKUR’a ka­yıt­lı iş­siz­ler ara­sın­dan alın­ma­la­rı ha­lin­de ilave ola­rak 6 ay, top­lam­da 30 ay sü­rey­le teş­vik­ten ya­rar­lan­dı­rı­la­cak­lar­dır. Ça­lış­mak­ta iken, bu mad­de­nin yü­rür­lü­ğe gir­di­ği ta­rih­ten sonra mes­le­ki ye­ter­lik bel­ge­si alan­lar, mes­le­ki ve tek­nik eği­ti­mi ta­mam­la­yan­lar veya iş­gü­cü ye­tiş­tir­me kurs­la­rı­nı bi­ti­ren­ler 12 ay sü­rey­le teş­vik­ten ya­rar­lan­dı­rı­la­cak­lar­dır. 18 ya­şın­dan bü­yük­ler­den; hiç­bir mes­le­ki belge veya ni­te­li­ğe sahip ol­ma­yan­lar, İŞKUR’a ka­yıt­lı iş­siz­ler ara­sın­dan işe alın­ma­la­rı ha­lin­de 6 ay sü­rey­le teş­vik­ten ya­rar­lan­dı­rı­la­cak­lar­dır. Ay­rı­ca, si­gor­ta­lı­la­rın sahip ol­duk­la­rı mes­le­ki ye­ter­lik, mes­le­ki ve tek­nik eği­tim veya iş­gü­cü ye­tiş­tir­me kurs­la­rı­na iliş­kin bel­ge­ler­de be­lir­ti­len mes­lek ya da alan­lar­da işe alın­ma­la­rı ve/veya ça­lı­şı­yor ol­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir” dedi. Mil­let­ve­ki­li Yük­sel iş­ve­ren­le­re 5 pu­an­lık prim in­di­ri­miy­le bir­lik­te diğer teş­vik­ler­den de ya­rar­lan­ma hakkı ta­nın­dı­ğı­nı da söz­le­ri­ne ek­le­di.

0 YORUM YAP

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir